2014
Restaurálási tervezés Restauráció-rekonstrukció Kőfaragás-kőszobrászat Díszítőszobrászat Kőburkolatok


Az épület 1893-94-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Megrendelők a Légrády testvérek voltak, épületük nem csak a Pesti Hírlap hivatalos helyiségeit, hanem több bérlakást – többek között a tulajdonosok lakásait is – magában foglalta. A későbbi sikeres építészpárosnak ez volt az első jelentős megvalósult épülete Budapesten.

A homlokzat kő- műkő- gipsz- és vakolat díszítményeinek nagy része megsemmisült, a megmaradt részek jelentős sérüléseket szenvedtek. A homlokzati vakolatok és díszítő elemek javításának nyomai általában szakszerűtlen beavatkozásra mutattak. Ezt követően a teljes homlokzat (kő, műkő, gipsz, vakolat, díszmű-bádog elemekkel együtt) több rétegben kőporos újrafestést kapott. Majd az épület több évig használaton kívül, üresen állt. Az állagmegóvási intézkedések hiánya miatt a homlokzat rendkívül leromlott állapotba került.

Az ornamentális és figurális díszeket előre gyártott gipsz elemekből állították össze. Ezek nagyobb részben megsemmisültek, pótlásuk az eredeti épület dokumentációja alapján készült tervek szerint valósult meg, új ornamentális elemek készítésével.

A közterület felé a homlokzatrekonstrukció és a díszvilágítás kiépítése volt a megvalósítás leglátványosabb szakasza, ekkor a nézelődők, fényképezők időnként komolyan akadályozták az anyagbeszállítást. Az épület átalakításának építészeti megfogalmazásáért és a homlokzatok helyreállításáért még az átadás előtt Reitter Ferenc díjban részesültünk Baliga Kornéllal és az ALAKart Kft. ügyvezetőjével, Kelecsényi Gergellyel együtt.

Twitter megosztás Google+ megosztás